Újrakönyvelés

Újrakönyvelés - könyvelő iroda Budapesten

Előfordulhat, hogy rossz könyvelőt bíz meg vállalkozása pénzügyeinek könyvelésével… Ilyen esetekben szükséges a mihamarabbi könyvelőváltás. Ha túl későn veszi ezt észre és eddigi könyvelője már túl sok hibát vétett, javítás helyett egyszerűbb lehet újrakönyvelést igénybe venni egy megbízható könyvelőnél.

Könyvelőváltásra akkor van szükség, ha rájön, hogy a könyvelője elrontotta vállalkozásának könyvelését, nincs a helyzet magaslatán és úgy látszik nem is fog tudni megbirkózni a feladattal. Ha új, megbízható könyvelőt keres időközben, akkor őt meg lehet kérni, hogy ellenőrizze az addigi könyvelést. Amennyiben a könyvelés annyira átláthatatlan, hogy lehetetlenné teszi a javítást, vagy túlzottan időigényes lenne, érdemes újra könyveltetni adott évet az új könyvelővel.

Minden könyvelésben felfedezett hibát azonnal javítani szükséges. Ha még adott év könyvelése nincsen lezárva és nem nyújtották be az éves beszámolót, akkor egészen egyszerű a megoldás. Egy képzett és precíz könyvelő megbízható a hibák javításával vagy az újrakönyveléssel, illetve az új bevallás elkészítésével és beadásával.

Már lezárt év esetében ez kicsit bonyolultabb. A már lezárt év végén elfogadott és közzétett beszámoló nem vonható vissza, nem távolítható el a Céginformációs Szolgálat honlapjáról, és nem is tölthető fel új, javított verzió helyette. Ennek ellenére lehetséges már lezárt üzleti év újrakönyvelése is, önellenőrzés céljából. Az előző évi beszámolóban talált hibákat a jelenleg folyó könyvelésben szükséges javítani, elszámolni.

Újrakönyvelés elvégzése fokozottan ajánlott bizonyos esetekben. Ha könyvvizsgáló visszautasítja a véleménynyilvánítást, mert nem tudta megszerezni a kellő adatokat és információkat a feladat elvégzéséhez, érdemes cselekednünk és javítani a hibákat, mielőtt egy NAV felszólítás vagy bírság figyelmeztet minket erre. Érdemes esetleg elvégeztetni adóellenőrzés előtt vagy a cég eladását megelőzően is, hogy biztosítsuk a vevőt, nem kell adóbírságra számítania a közeljövőben.

Az előbb felsorolt konkrét eseteken kívül vannak bizonyos jelek, melyek arra engednek következtetni, hogy érdemes lehet a könyvelőváltáson, a könyvelési munka ellenőrzésén vagy akár az újrakönyvelésen elgondolkodni. Elsőre nagyon vonzó lehet olcsó könyvelési szolgáltatást találni, de veszélyeket is rejteget magában. Ha túl olcsó a könyvelési szolgáltatás, akkor feltételezhető, hogy sok céget kell elvállalnia, tehát megoszlik a figyelme, nem tud segítséget megfizetni, felelősségbiztosítást igénybe venni, se továbbképzésekre járni. Ha nem figyel az intő jelekre, előfordulhat, hogy bírságok formájában kell kifizetnie azt az összeget, amit a szolgáltatás árán akart megspórolni. Gyanús továbbá, ha a könyvelő nehezen elérhető, nem válaszol a hívásokra, kérdéseire homályos magyarázatokat ad, vagy írásbeli szerződéskötés nélkül szeretné vállalni a megbízást.

Ha úgy érzi könyvelője nem megbízható, könyvelőváltáson és újra könyveltetésen gondolkodik, forduljon bizalommal munkatársainkhoz! A Kontír Professional Kft. felelősségbiztosítás mellett nyújt megbízható könyvelési szolgáltatást kedvező áron, így Önt és cégét garantáltan nem érheti kár könyvelési hiba miatt.